Energie besparen

U hoeft niet direct allerlei ingewikkelde apparaten aan te schaffen om uw energieverbruik te verminderen. Allure Energie heeft hieronder voor u een aantal besparingstips op een rijtje gezet.

Apparaten

• Verminder stand-by gebruik
Haal apparaten helemaal van de stroom af als u ze niet gebruikt of als ze geheel zijn opgeladen. Oplaadbare apparaten, zoals een mobiele telefoon, worden in veel huishoudens continu in het stopcontact gelaten. Een apparaat kan energie blijven gebruiken, zelfs wanneer het al opgeladen is. Zet bij halogeenlampen een schakelaar tussen de transformator en het stopcontact. Zo trekt de transformator na uitschakelen geen stroom meer.
• Gebruik apparaten efficiënt.
Een keer wassen met een volle trommel is zuiniger dan twee keer een halve lading wassen. Gebruik een wasdroger niet onnodig, hang liever de was (buiten) aan de lijn. Centrifugeer wasgoed op een zo hoog mogelijke toerental, voordat het in de droger gaat.
• Kies een apparaat met laag energie verbruik
Deze apparaten zijn te herkennen aan energielabel A(+++).
• Vervang oude apparaten
Vervang energieslurpers, zoals een oude koelkast of wasmachine, door een nieuw zuinig exemplaar. Koop dan direct een apparaat op maat: een kleinere koelkast of televisie verbruikt vaak minder energie.
• Monitor
Om minder energie te verbruiken is het verstandig om uw computer zo in te stellen dat het scherm uitgaat als u de computer een tijdje niet gebruikt. Gebruik dan geen screensaver aangezien deze zelfs tot hogere energiekosten kan leiden als er complexe beelden gebruikt worden.
• Notebook
Een notebook verbruikt minder stroom dan een monitor en desktop samen. Let er dan alleen wel op dat wanneer u de notebook op een externe monitor aansluit, dit verschil nagenoeg kan verdwijnen.
• Printer
Print alleen wat nodig is en als u print, print dan zoveel mogelijk dubbelzijdig. Is het nodig om het hele document te printen of is een deel van de tekst ook voldoende. Dit bespaart u én papier én inkt én energiekosten.
• Koelkast
Zorg ervoor dat de achterkant van de koelkast minstens tien centimeter van de muur af staat. Hierdoor kan de warmte die vrijkomt makkelijk weg en verbruikt de koelkast minder energie.
• Op vakantie
Haal uw oplaadbare apparaten uit het stopcontact en zet de koelkast uit wanneer u op vakantie gaat. Als u de koelkastdeur op een kiertje open laat, kunnen er geen vieze geuren ontstaan.

 

Verlichting

• Daglicht optimaal gebruiken
Kijk eens naar de indeling van uw woning: bestem kamers met veel daglicht voor werk, klussen of andere activiteiten waarvoor veel licht nodig is. Zet de werkplek dichtbij een raam zodat u optimaal gebruik maakt van daglicht. Geef de muren, plafonds, vensterbanken en vloeren in donkere kamers een lichte tint; dan is minder verlichting nodig.
• Gebruik spaarlampen in plaats van gloeilampen
Vervang uw gloei- of halogeenlampen door spaarlampen of LED lampen met een moderne armatuur. De spaarlamp verbruikt namelijk minder energie dan een gloeilamp én de spaarlamp gaat tot tien keer langer mee.
• Gebruik gericht licht
Als er plaatsen zijn waar gericht licht volstaat, bijvoorbeeld een spot op een schilderij of kunstwerk, kan het energie schelen om voor een zogeheten reflectorlamp te kiezen. Deze zijn er zowel in LED als in halogeen.
• Gebruik een tijdklok
Als het licht niet de hele dag hoeft te branden, maak dan gebruik van een tijdklok. Deze schakelt het licht automatisch uit. Houd hierbij rekening met het langer en korter worden van dagen.
• Binnenverlichting
Laat binnenverlichting niet onnodig branden wanneer uw huis verlaten is.
• Buitenverlichting
Schakel de buitenverlichting na middernacht uit. Moet er toch na middernacht licht branden, stel dan het verlichtingsniveau lager in met behulp van een dimmer of beperk simpelweg het aantal brandende lampen.
• Wanneer de verlichting laten branden?
Plaats bewegings- of lichtgevoelige sensoren, zodat de verlichting alleen bij aanwezigheid brandt, of aangaat als er onvoldoende daglicht is. Let wel op schakelcycli als u een spaarlamp wil plaatsen op een plek waar het licht vaak aan en uit gaat. Kies dan voor een lamp die veelvuldig schakelbaar is: 500.000 schakelcycli of meer. Halogeen en led-lampen hebben minder last van veel schakelen
• Verdelen
Verdeel de verlichting over meerdere groepen, zodat uitschakelen per groep mogelijk is.
• Van boven naar beneden
Hang uw verlichting buiten zo veel mogelijk van boven naar beneden. Zo wordt verstrooiing van licht in de atmosfeer en daarmee lichthinder voorkomen.
• Gebruik reflectoren
Plaats reflectoren achter uw verlichting of maak gebruik van spiegeloptiek armaturen.

 

Verwarming

• Thermostaat omlaag
Eén van de eenvoudigste manieren om energie te besparen is om de thermostaat lager te zetten. Door bijvoorbeeld de thermostaat één graad lager te zetten, bespaart u ongeveer zeven procent op uw energiegebruik betreffende de verwarming. Zet de thermostaat lager vanaf een uur voor u vertrekt en voor u gaat slapen.
• Niemand in een ruimte?
Stook niet in kamers waar bijna geen mensen komen. Zo spaart u energie. Omgekeerd geldt natuurlijk ook; verwarm alleen die ruimtes waar mensen ook echt komen.
• Verwarming eerder laag
Wanneer u de thermostaat een uur voordat het pand leeg is lager zet (denk aan dertien tot vijftien graden), kunt u energie besparen en zo direct uw energiefactuur verlagen.
• Maak goed gebruik van de zon
Zorg ervoor dat de zon ongehinderd naar binnen kan schijnen. Deze warmte is immers gratis.
• Houd uw deuren en gordijnen dicht
Houd u deuren en gordijnen dicht om warmteverlies tegen te gaan. Zorg er voor dat de gordijnen op de vensterbank eindigen, zodat ze in ieder geval niet de radiatoren of convectoren bedekken. Dat zou namelijk het warmteverlies via de ramen juist versterken. Isolerende raambekleding, zoals een gordijn, is handig als extra isolatie, of als isolerend glas niet mogelijk is.
• Gebruik radiatorfolie
Plak radiatorfolie achter radiatoren die tegen een niet geïsoleerde buitenmuur zitten. Er ontsnapt dan veel minder warmte van de radiator naar buiten via de buitenmuur: de cv-ketel hoeft voortaan minder hard te stoken. Er is ook radiatorfolie die u direct op de achterkant van een radiator kunt plakken, zodat de folie niet in het zicht komt.
• Thermostaat
Met een klokthermostaat kunt u uw huis stabiel op de gewenste temperatuur houden zonder teveel te stoken. U kunt de thermostaat zo (laten) instellen dat de temperatuur comfortabel is als u opstaat of thuiskomt, en de cv uit gaat voordat u gaat slapen of vertrekt. Beduidend meer comfort en minder stookkosten dus dan bij een handmatige kamerthermostaat. Zet ook thermostaatkranen op uw radiatoren. Die kosten 5 euro meer dan standaardkranen, maar leveren al snel meer op aan gasbesparing.
• Weekendje of vakantie in stookseizoen
Zet de thermostaat op 'vorstvrij' (5 tot 10 graden) als u met vakantie gaat in het stookseizoen en laat tussendeuren open zodat de temperatuur in huis gelijk wordt.

 

Isoleren

• Isoleer uw huis
Om stookkosten te besparen helpt isolatie enorm. Zonder isolatie is zuinig stoken moeilijker wegens tocht en temperatuurswisselingen. U kunt hierbij denken aan spouwmuurisolatie, aan isolatie aan de buitenkant van het huis, aan isolatie van de zoldervloer of aan vloerverwarming.
• Isoleer uw verwarmingsbuizen
Vergeet niet uw verwarmingsbuizen te isoleren. Dit is een gemakkelijke klus die iedereen kan uitvoeren. Isolatie van leidingen in onverwarmde ruimtes kan u ook vele euro's opleveren.
• Vraag de buren
Als u samen met uw buren een isolatiebedrijf inhuurt voor de dak- of gevelisolatie, kunt u beiden mogelijk flink besparen dan wanneer u dit afzonderlijk regelt.
Energiebesparing tips Groene energie via Allure Energie