Meterstanden

Sinds 1 augustus 2013 zijn energieleveranciers verantwoordelijk voor het opnemen, controleren en vaststellen van de meterstanden. Daarom vragen we ieder jaar de meterstanden bij je op. Als je een slimme meter hebt, wordt de stand door ons uitgelezen. Je hoeft dan geen meterstanden aan ons door te geven. Als voorwaarde geldt dat de slimme meter administratief aan staat.

We gebruiken de meterstanden om de jaarnota of eindnota op te maken. Geef je meterstanden op tijd door. Hiermee voorkom je dat wij zelf een inschatting moeten maken. Als wij na herhaald verzoek geen meterstanden ontvangen, komen we met een schatting.

De netbeheerder komt minimaal eens per drie jaar bij je langs om je meterstanden op te nemen en te controleren of de meter of slimme meter nog goed werkt. De meters in jouw meterkast zijn en blijven eigendom van de netbeheerder.

 

Omdat meternummers vaak verschillende cijfer- en lettercombinaties hebben, is de EAN-code bedacht. De EAN-code is een universele aanduiding voor alle meters. EAN staat voor European Article Number.

De EAN-code is een unieke code van 18 cijfers, die is gekoppeld aan jouw gas- of stroomaansluiting. Met deze code kan een leverancier de levering aanvragen of overnemen.  Je kunt jouw EAN-codes terugvinden in het EAN-codeboek op www.eancodeboek.nl. Houd er rekening mee dat in sommige plaatsen de toevoegingen kunnen afwijken van de toevoegingen in de gemeentelijke administratie.

De netbeheerders hebben een website gemaakt met meer informatie. Bekijk deze website.

In 2014 zijn alle netbeheerders in Nederland gestart met het installeren van slimme meters. Alle huishoudens krijgen kosteloos een slimme meter aangeboden. Dit is om een grootschalig project dat veel tijd kost.

De slimme meter heeft meerdere voordelen:

- De meterstanden worden op afstand uitgelezen. Zelf standen doorgeven is niet meer nodig.

- Je krijgt meer inzicht in je energieverbruik via het overzicht van verbruik en kosten.

- Storingen worden sneller opgespoord en opgelost.

- De netbeheerder krijgt meer inzicht in aanbod en verbruik van energie.

Een slimme meter is een nieuwe, digitale energiemeter. Met jouw toestemming kan de netbeheerder op afstand je meterstanden lezen op deze digitale meter. Je hoeft dus nooit meer de meterstand door te geven. Ook Allure Energie kan via de slimme meter jouw meterstanden lezen.

Een stroommeter met draaischijf kan één of twee telwerken hebben. Vaak staat met een pijltje aangegeven welk telwerk op welk moment actief is. Zo niet, dan geldt dat telwerk II/2 of 1.8.2 het normaaltarief aangeeft. Telwerk I/1 of 1.8.1 geeft het daltarief aan.

Een gasmeter toont ook cijfers in het rood of achter de komma. Die cijfers hoef je niet te noteren.